apacepv.org

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
APACEPV - Portada

Incentius (Bons i Dolents)

Correu electrònic Imprimeix

Els incentius econòmics influeixen en el nostre comportament molt més del que creguem, cosa que no pensem que siga poc. El cas és que si ho admetem la imatge que tenim de nosaltres mateixos d’actuar desinteressadament i per motivacions elevades se’n resistiria prou. El mecanisme de l'autoengany també funciona ací. L’evidència és que els incentius basats en recompenses i penalitzacions tenen un impacte social enorme, tant elevant el benestar com perjudicant-lo. Quan alguna novetat, norma o el que siga va a favor del nostre benestar econòmic paralitzem la nostra consciència si intuïm que pot ser no ètica o que no beneficia al conjunt social.

Tenim una experiència comuna per a pensar-hi. Així, el fet de pagar per les bosses de plàstic (debades abans) ha reduït molt i positivament el consum de plàstic. Si observem ara la cua del supermercat amb el que passava abans conclourem l’efectivitat de tal mesura. En aquest cas una lleugera penalització ha permés de forma eficient un comportament que augmenta el benestar social. Abans de la norma pot assegurar-se que poquíssima gent portava bosses reutilitzables i això fa entendre que la motivació interna era dèbil. De tota manera és un objectiu incomplet: han quedat fora moltes bosses de plàstic en altres activitats comercials.

Així mateix i de forma oposada, existeixen incentius que deterioren el benestar social. En l’àmbit polític destaquem els incentius perversos que fan que els interessos dels qui exerceixen el poder són oposats als interessos de la majoria social. En la base hi ha l’absència de regulació dels conflictes d’interessos o regular-los mal ( que ve a ser la mateixa cosa). Destaquem el cas on les autoritats que regulen els mercats afavoreixen  els  oligopolis i d’altres en contra dels interessos dels consumidors i altres empreses. Són ja domini públic els  incentius (suborns, finançament polític, seients en els consells d’administració...). Només cal pensar en el sector de l’energia elèctrica per a conéixer els efectes tan devastadors sobre el benestar social. A pesar d’una major percepció  pública d’aquestes relacions (portes giratòries...) no hi ha encara un coneixement de l’abast social i persistència dels conflictes d’interessos en moltes àmbits.

Des d’aquest angle també cal vore una cosa tan important com és la protecció dels sectors socials de baixos ingressos. El tema no és el perquè sinó el com s’hi atorguen transferències. La protecció dels sectors de baixos ingressos ha d’augmentar perquè l’impacte de la crisi és elevadíssim i persistiran els seus efectes. El disseny de les transferències i altres ajudes ha d’evitar els incentius que aboquen a un fenomen recurrent i conegut en economia com  “la trampa de la pobresa”. La decisió clau és: si per als perceptors la continuïtat del subsidi associat a la inactivitat (o a l’economia informal) és preferible a l’oportunitat productiva, aleshores té lloc una espiral de deteriorament psicològic i de capacitats. Per tant, els incentius s’han de modificar com fan en altres economies en el sentit de reforçar els incentius productius; un exemple adient i ben utilitzat en economies avançades seria, per exemple, l’establiment d’ajudes a l’habitatge o al consum d’energia. L’enormitat d’aquest  problema exigeix molta efectivitat i un tractament en profunditat.

En conclusió, els incentius tenen molt d’impacte en el nostre benestar, per això el seu disseny requereix un coneixement del funcionament social incloent els detalls particulars i també considerar les experiències que funcionen en altres llocs.

Adrià Girbés
Article publicat a LEVANTE-EMV - 12/8/2015

Darrera actualització de divendres, 4 de setembre de 2015 09:29
 

Resum Assemblea Ordinària 23 de juliol de 2015

Correu electrònic Imprimeix

Resum:

1.- Una vegada llegida l’acta anterior, s’aprova aquesta per unanimitat.

2.- Xavi Tarrasó ens informa sobre les activitats realitzades en l’any 2014, en concret sobre la visita a la consellera d’educació el 23 de desembre, per part de la Generalitat, va assistir-hi Ignacio Martínez, Subdirector General d'Ordenació Acadèmica, un dels màxims responsables en l'Ordenació Curricular d'àmbit autonòmic valencià, (l’extracte està en la web). Com a altres activitats realitzades al llarg de tot l’any, cal destacar, l’actualització i manteniment de pàgina web per part de Joan Sala, i l’estimable col·laboració en la mateixa web, dels articles del nostre company Adrià Girbés. A més a més, cal nomenar les funciones realitzades pel nostre company i representant en CEAPES, i en l’Associació Estatal de Docents d’Economia

3. En l’any 2015, i amb el nou govern de la Generalitat, hem de concertar una visita amb els responsables de la Conselleria d’educació, per a plantejar-los tots aquells assumptes de màxim interès per a la nostra associació.

4.- El tresorer Ximo Peiró, lliura a tots els assistents els comptes de 2014, aprovant-se aquests per unanimitat.

5.- El tresorer Ximo Peiró, lliura a tots els assistents els pressupostos per a l’any 2015.

6.- Joan Sala, informa de les actuacions realitzades per CEAPES i AEDES.

7.- En aquest apartat, el company Joan Sala, presenta la seua renúncia a partir del dia 1 de setembre, com a vocal d’APACEPV, i com a representant en CEAPES, i així com a responsable del desenvolupament i manteniment de les webs d’APACEPV i de CEAPES.

S’accepta la seua renúncia, i s’acorda que la tasca de manteniment de la web la tindrà Ricard Lurbe, i el manteniment del correu de l’associació serà a càrrec de Ximo Pieró. En quant a la representació en CEAPES, i com que la persona representant ha de ser vocal, i pertànyer al l’especialitat d’Economia, s’anunciarà a la web i per correu, l’oferiment per a que algun/a company/a puga fer-se càrrec.

8.- En aquest apartat de suggeriments i preguntes intervenen:

- En primer lloc Jesús Ruíz en nom de l’associació, agraeix públicament la tasca desenvolupada per Joan Sala en la nostra associació, i lamenta la seua renúncia. Xavier Tarrasó i la resta de presents, recolzen aquest agraïment.

- Joan Sala, sol·licita que en la pròxima reunió amb conselleria, es tracte el tema de la reciprocitat del professorat de l’especialitat d’Economia, amb l’especialitat d’ADE i Comerç.

- Josep Juan, també sol·licita que en la reunió amb conselleria, també es tracte la problemàtica de les proves per a l’adquisició de noves especialitat, com per exemple, d’Economia a FOL. En aquest punt, Joan Sala aporta el suggeriment de que en aquestes proves es delimiten els apartats a puntuar i que ponderen tots per igual.

- Toni González, també proposa la reciprocitat del professorat de l’especialitat de FOL amb Economia.

- A petició dels presents, s’acorda fer una primera reunió a finals de setembre a València, per a intentar començar a preparar el nostre IV Congrés.

Darrera actualització de divendres, 4 de setembre de 2015 09:28
 

Master Universitari en Desenvolupament, Institucions i Integració Econòmica

Correu electrònic Imprimeix

La Universitat de València organitza un Master Universitari en Desenvolupament, Institucions i Integració Econòmica, impartit pel Departament d'Analisi Econòmic de la Facultat d'Economia de la Universitat de València. El Master va dirigit a titolats en Economia, Història, Geografia, Dret, Treball Social, etc. i pot ser d'interés per al professorat de les nostres especialitats.

El Màster prepara als estudiants per desenvolupar una carrera professional de tècnics en desenvolupament econòmic i en cooperació per al desenvolupament, capaços d'elaborar informes, realitzar assessoria, i gestionar projectes de desenvolupament en organismes (internacionals, governamentals i del sector privat); o seguir una carrera de recerca especialitzada en desenvolupament econòmic.
A l'últim segle s'ha produït un important desenvolupament econòmic que, no obstant això, no s'ha estès a tots els països. Àmplies àrees d'Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia es troben encara amb els nivells de renda per sota del llindar de pobresa, i amb una esperança de vida que en alguns casos és inferior als quaranta anys.
Els esforços realitzats per l'ONU per mesurar els nivells de desenvolupament mostren les fortes desigualtats existents entre països. Aquest problema ha provocat el sorgiment d'organismes internacionals la prioritat dels quals és el foment del desenvolupament econòmic i la cooperació internacional.
El ventall d'organismes és molt ampli: des d'internacionals (ONU, OCDE, FAO, CEPAL, Banc Mundial, Banc *Interamericano de Desenvolupament o FMI) fins al sorgiment d'organismes de cooperació al desenvolupament (*ONGs o agències de cooperació) als països més desenvolupats.
El que ha generat una demanda de professionals i experts en desenvolupament bé per treballar en l'àmbit professional o bé per realitzar recerca en aquest àrea.

Mes informació i contacte:
http://www.uv.es/masterendesarrollo
http://www.ehvalencia.es

Documents
Díptic del Master
Presentació del Master

Darrera actualització de dimecres, 3 de juny de 2015 17:55
 

Curs del SFP de la UV: "Recursos didàctics per a la preparació de programes d'Economia i iniciativa Emprenedora que introdueix la LOMQE en ESO"

Correu electrònic Imprimeix

Objectiu: L'objectiu d'aquest curs és proporcionar als professors d'Economia i Economia de l'Empresa d'Ensenyament Secundari i Batxillerat d'instruments docents necessaris per a afrontar les modificacions curriculars que comporta la implantació de la LOMQE.

Organitza: Servei de Formació Permanent de la Universitat de València i Comissió de Cooperació amb Secundària de la Facultat d ́Economia de la Universitat de València.

Preinscripció: Del 16 de Febrer al 4 de Març de 2015, enviat la següent fitxa d'inscripció a la següent adreça de correu electrònic: secfq@uv.és

Destinataris: Professors d’Economia d’Ensenyament Secundari.

Data de realització: Del 24 de març al 5 de maig de 2015.

Horari: Dimarts de 16’00 a 20’00 hores, excepte dijous 23 d'abril.

Lloc: Els dimarts Sala Ignaci Vilallonga, el dijous 23 d'abril Sala M. Sánchez d'Ayuso; ambdues de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, Campus de Tarongers

Duració: 24 hores.

Nombre màxim de participants: 40.

Coordinació del curs: Dr. Silvio Esteve, Dra. Mariluz Marque Aledo i Dr. Francisco G. Morillas Jurado, professors de la Facultat d’Economia de la Universitat de València.

PROGRAMA DEL CURS:

1a Sessió (dimarts 24 de març de 2015):

Taller "Presentació i Introducció".
Professors: Emilio Sala Benimeli, Departament d'Estructura Econòmica, de la Universitat de València i Ángeles Bonilla Correa,, IES Ricardo Marín Ibáñez (Xest)

2a Sessió (dimarts 31 de març de 2015):

Taller "Activitat Empresarial: Projecte d'empresa".
Professors: Pedro Canales Ronda, Departament de Comercialització i Recerca de Mercats, i Santiago Cantirer Sanz, Departament de Direcció d'Empreses. Universitat de València

3a Sessió (dimarts 14 d'abril de 2015):

Taller "Recursos didàctics per a comprendre les Finances I".
Professor: Angel Pardo Tornero, Departament d'Economia Financera i Actuarial de la Universitat de València i col·laborador del portal “Finances per a mortals” del Banc Santander.

4a Sessió (dijous 23 d'abril de 2015):

Taller "Activitat Emprenedora per a estudiants de l'ESO".
Professor: José Sande Edreira, IES Gil y Carrasco de Ponferrada (León), Departament d'Economia de l'Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya

5a Sessió (dimarts 28 de abril de 2015):

Taller "Economia per a estudiants d'ESO".
Professors: Emilia Santano Matías, IES Juan de Garay de València, i Joan Sala Grau, IES Jaume II "El Just" de Tavernes de la Valldigna.

6a Sessió (dimarts 5 de maig de 2015):

Taller "Recursos Didàctics per a comprendre les Finances II".
Professora: Gloria Caballero Núñez, Sotsdirectora de l'Àrea d'Educació a l'Inversor de la CNMV, responsable del portal “Finances para tots”

BIBLIOGRAFIA: Per al seguiment i preparació d’aquest curs, els professors podran proposar en les seues respectives sessions, les lectures bàsiques i complementàries segons els temes abordats. Els materials estaran a disposició dels alumnes en Aula Virtual.

Darrera actualització de divendres, 24 d'abril de 2015 19:48
 

El Consell aprova el decret pel qual s'estableix el currículum i l'ordenació general de Secundària i de Batxillerat

Correu electrònic Imprimeix

El ple del Consell ha aprovat el decret pel qual s'estableix el currículum i es desenvolupa l'ordenació general de l'educació secundària obligatòria i del batxillerat a la Comunitat Valenciana. Aquest decret té per objecte concretar el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria i del Batxillerat, així com desenvolupar els aspectes de l'ordenació general d'aquests ensenyaments.

La seua implantació es realitzarà en els cursos primer i tercer d'educació secundària obligatòria, i primer de batxillerat, durant el pròxim curs escolar 2015-2016 mentre que en el curs 2016-2017 es completarà la implantació en els cursos restants, açò és, segon i quart d'educació secundària obligatòria, i segon de batxillerat. Mitjançant aquest decret, s'estableix per a cada assignatura dels blocs d'assignatures troncals, específiques i de lliure configuració autonòmica, els diferents elements curriculars que competeixen a la Comunitat Autònoma com són els continguts, criteris d'avaluació i estàndards d'aprenentatge avaluables. Així, aquests elements són els que serviran de referència per a elaborar les programacions didàctiques i per a avaluar a l'alumnat en els diferents cursos. D'altra banda, també s'estableixen les orientacions didàctiques i metodològiques per a la impartició de les diferents assignatures, fent èmfasis en què els centres promoguen metodologies didàctiques innovadores que incloguen el treball cooperatiu, els projectes interdisciplinaris, l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, i la pràctica de l'educació inclusiva en l'aula.

Respecte a l'organització, l'horari lectiu per al desenvolupament del currículum de l'educació secundària obligatòria constarà de 30 sessions lectives setmanals en els cursos primer i segon, i de 32 sessions lectives setmanals en els cursos tercer i quart. Al seu torn, l'horari lectiu per al desenvolupament del currículum del batxillerat comprendrà 32 sessions lectives en el primer curs i 33 sessions lectives en el segon. En ambdues etapes, cada sessió lectiva tindrà una durada mínima de 55 minuts.
Com a principals novetats en l'organització en educació secundària obligatòria, s'anticipa l'elecció d'itineraris formatius al tercer i quart curs d'aquesta etapa. Així, en 3º d'ESO, els alumnes hauran d'escollir entre Matemàtiques orientades als ensenyaments acadèmics o entre Matemàtiques orientades als ensenyaments aplicats, i també hauran de triar dues assignatures opcionals. En 4º, a més, hauran de triar cursar l'opció d'ensenyaments aplicats o d'ensenyaments acadèmics, i dins d'aquesta última al seu torn, l'itinerari orientat cap a Ciències o cap a Humanitats i Ciències Socials.

Quant a les principals novetats en l'organització del batxillerat, la modalitat d'Humanitats i Ciències Socials es desglossa en dos itineraris Humanitats o Ciències Socials-, mentre que les fins ara dues vies d'Arts (Arts escèniques i Arts plàstiques) s'agrupen en una única via. El decret també regula el caràcter de l'avaluació, que serà contínua i formativa en ambdues etapes, així com la celebració periòdica de sessions d'avaluació en les quals l'equip docent de l'alumnat, de forma col·legiada, valorarà els seus aprenentatges de l'alumnat, així com els processos d'ensenyament i la seua pròpia pràctica docent. En tot cas, es realitzaran tres sessions d'avaluació durant el curs, una per trimestre, a més d'una avaluació inicial durant el primer mes lectiu. D'altra banda, el decret estableix que anualment s'organitzaran proves extraordinàries per a la recuperació de les matèries amb avaluació negativa, en les dates que es determinen per a cada curs, i en els casos en què l'alumnat haja promocionat a un determinat curs amb assignatures pendents de cursos anteriors, els equips docents establiran programes individualitzats per a la recuperació d'aquestes assignatures.
Com a principal novetat en l'avaluació, s'introdueixen les avaluacions individualitzades en finalitzar cadascuna de les dues etapes, ESO i Batxillerat, la superació del qual serà necessària per a l'obtenció del títol corresponent.
En el cas d'alumnes que hagen demostrat un rendiment acadèmic excel·lent al final de cada etapa, l'equip docent podrà atorgar una Matrícula d'Honor. Per a açò, serà condició necessària que l'alumne o alumna haja obtingut una nota mitjana en l'etapa igual o superior a 9 punts; o bé, que l'alumne o alumna haja obtingut una qualificació igual o superior a 9 punts en l'avaluació final de l'etapa corresponent.

Atenció a la diversitat
El decret destaca la importància de l'atenció a la diversitat, l'orientació educativa i la tutoria, així com els procediments de comunicació entre el professorat i les famílies.
Com a principal novetat, s'introdueixen en tots els centres educatius els programes de millora de l'aprenentatge i del rendiment, en segon i tercer curs d'educació secundària obligatòria, destinats a l'alumnat amb dificultats rellevants d'aprenentatge. Amb ells, s'anticipen un any l'atenció a aquest alumnat pel que fa als actuals programes de diversificació curricular de tercer i cambra, als quals se substitueix amb aquests nous programes.
També el decret regula aspectes com el Batxillerat d'excel·lència, les mesures específiques per a compaginar estudis per part de l'alumnat que curse simultàniament els ensenyaments professionals de música o de dansa, o bé que siga esportista d'elit; així com la possibilitat de creació de grups específics amb horaris adaptats per als anteriors col·lectius d'alumnes i alumnes.

Llibres de text i materials didàctics
El decret esmenta que la conselleria fomentarà l'elaboració de materials didàctics i curriculars propis en cada centre. També es fomenta la reutilització de llibres de text i materials didàctics, evitant obligacions econòmiques afegides per a les famílies en seguir respectant-se la normativa de substitució de llibres de text i altres materials curriculars, sempre que la programació de les àrees respecte el nou currículum.

Document: DECRET 87/2015, de 5 de juny, del Consell, pel qual establix el currículum i desplega l’ordenació general de l’Educació Secundària Obligatòria i del Batxillerat a la Comunitat Valenciana

Font: Conselleria d'educació, cultura i esport - GVA

Darrera actualització de divendres, 12 de juny de 2015 09:18
 

Bombolla d'Autònoms

Correu electrònic Imprimeix

Observant el paisatge urbà de València -i de moltes altres ciutats- veiem com obrin molts negocis d’autònoms, i com poc després molts d’aquests tanquen. És evident que si s’obri una cafeteria, o un restaurant o una perruqueria enfront o prop d’altres no es serviran, respectivament, més cafès, més menús o s’anirà més voltes a les perruqueries. El factor subjacent és una crisi que ha tancat les portes del mercat laboral convertint a la força en autònoms o emprenedors a molta gent. L’alta mortalitat de molts negocis respon a l’estancament del consum i a la intensa competència, també a factors com l’auge del comerç online i les estratègies comercials de les grans empreses de consum.

En particular, per als treballadors d’edat avançada víctimes d’acomiadaments o d’expedients de regulació d’ocupació (ERO), ja que veuen difícil tornar a treballar per compte d'altre, l'emprenedoria és una alternativa, també és un motiu (i a voltes únic) la necessitat de completar les quotes per a cobrar la pensió.

Els experts en el tema alerten de la necessitat d'estar capacitat per a intentar desenvolupar un negoci. Cal fer-ho amb un projecte consistent, diferenciat i amb certes habilitats. Tocant els peus a terra, tota la gent no potser emprenedora, ni menys en un mercat que s’estreny.

Conscients d’aquest problema, administracions amb recursos com la Diputació Foral de Navarra i l’Ajuntament de Barcelona- ofereixen -aconseguint un índex alt d’èxit- des de fa uns anys mitjans per als que emprenen. Hi trobem els autònoms  acompanyats per professionals que coneixen el tema, des de la idea fins més avant del començament. En el cas estrictament nostre, el problema del finançament autonòmic valencià -a l’igual que altres  necessitats públiques- impossibilita de partida que es puga intentar fer una cosa similar. Una altra cosa és: si la Generalitat disposara de recursos ¿què podem esperar dels qui de part a part administren tan mal?

Un  aspecte important del tema és que a Espanya un autònom està obligat a pagar una quota mensual de 260 euros, al que cal sumar les declaracions trimestrals d’IVA i IRPF, aquest ha d'assumir l’anterior si factura simplement el doble d’aquesta quota. En aquest sentit, la revista Forbes va publicar un rànquing que evidenciava que el que paguen a l’administració espanyola els autònoms és molt en comparació amb altres europeus. A França i a Itàlia la quantitat a pagar depén del nivell de facturació, i al Regne Unit la quota anual és més o menys la tercera part d’ací. És raonable suposar que els treballadors per compte propi no eludirien pagar si els impostos no representaren sovint més de la meitat del que guanya al mes. Segons especialistes en aquesta fiscalitat, un pas seria oferir bonificacions per als autònoms que facturen poc. Així mateix, convindria permetre que un autònom es done d'alta de forma temporal i pagant part del mes si només treballa uns pocs dies; en els contractes laborals només es cotitza els dies que treballen.

Frívolament, el govern popular anima la gent a convertir-se en autònoms passant per alt  les dificultats que comporten aquests processos i entenent l'autoocupació com la solució a l'atur. El que haurien d’haver fet i han estat incapaços de fer és una política cap a la innovació, l’expansió i la creació de treball en la indústria. Açò és el motor que sosté les activitats econòmiques.

Adrià Girbés
Article publicat a Levante-EMV  3/5/2015

Darrera actualització de dissabte, 9 de maig de 2015 10:57
 

Olimpiades d'Economia Fase Local (28-3-2015) i Nacional - Curs 2014/2015

Correu electrònic Imprimeix

La fase local tindrà lloc dissabte 28 de març de 2015 a les 10:30 hores en les tres províncies de la Comunitat Valenciana. Les inscripcions s’hauran de realitzar entre el 23 de febrer i el 26 de març de 2015 (veure terminis d'inscripció de cada universitat)

La fase nacional enguany tindrà lloc a Màlaga, els dies 24, 25 i  26 de juny.

OBJECTIUS:

L’objectiu fonamental és estimular l’estudi de l’economia entre els joves.Per tant, l'Olimpíada d'Economia tracta de :
- Estimular l'estudi de l'economia entre els jóvens.
- Premiar l'esforç i l'excel·lència acadèmica.
- Divulgar l'economia.
- Servir de punt de trobada entre l'ensenyança secundària i la universitat.

FASE LOCAL

PARTICIPANTS:
Podran participar en la fase local de les Olimpíades d’Economia tots els alumnes de centres d’ensenyament secundari que estiguen matriculats durant el curs 2014-2015 en l’assignatura d’Economia de 2n de batxillerat de la província de València. La participació és individual.

Darrera actualització de dilluns, 16 de febrer de 2015 17:34 Llegiu-ne més...
 


Pàgina 3 de 7

Accés

Enquesta

Quin tipus de software de gestió t'agradaria utilitzar a l'aula? Estas d'acord que s'ha de canviar de software de pagament a sofrware lliure?
 

¿Qui està "on-line"?

Tenim 44 visitants en línia

Interessants

Bàner
Bàner
Vikipedia
Vikipèdia és la encilopèdia lliure, en català, que tots podeu consultar.
Traductor català - castellà
Traductor web gratuït de softcala: català/valencià - castellà/espanyol.
YouTube
Youtube, és un lloc web que us permet carregar, mirar i compartir vídeos.
Bàner

Entitats col·laboradores

Bàner

Notícies flash