apacepv.org

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
APACEPV - Portada

El representant de secundaria no acudeix a les darreres reunions de coordinació de les PAAU

Correu electrònic Imprimeix

L’Associació de Professors d’Economia, Comerç i Administració (APACE), vol mostrar el seu malestar per la mala representació i gestió del membre de secundaria en la coordinacío de l’assignatura  d’Economia a les proves d’accés a la universitat.

Al larg dels últims anys, sempre ens trobem als diferents examen de les PAU amb preguntes de difícil resposta, amb un enfocament molt qüestionable i amb les quals els alumnes tenen una gran dificultat d’entendre i de contestar amb claredat.

Aquesta situació es repeteix convocatòria rere convocatòria, i any rere any. Com exemples, i mai per exclusivitat, critiquem preguntes d’aquest estil:
1.- “La rendibilitat econòmica de l’empresa sempre millorarà amb un increment de les vendes, encara que això siga necessari rebaixar el preu de venda dels productes. (juny 2013)”.
2.- “Proposeu tres alternatives per a incrementar la productivitat d’una empresa, sense que varie la jornada laboral o el nombre de treballadors. (juliol 2013)”. 
3.- “És obligatòria la memòria dels comptes anuals? (…) (juny 2013)”
4.- “Què és reclutar personal. Identifique dues fonts externes (juny 2013)”, “Expliqueu què s’enten per ruptura d’estoc en un magatzem (…) (setembre 2012)”

Aquestes són preguntes que requereixen un domini de la matèria, que no tenim temps a treballar en secundaria, són preguntes més adients a l'àmbit universitari. No podem entendre que en una part teòrica que abasta tot el temari, es realitzen preguntes completament específiques, que es contesten en apenes dos línees.

En cap moment volem expressar que les preguntes que estiguen fora del temari. I per tant, en cap moment demanem que els exàmens siguen més fàcils. Allò que demanem es que les preguntes teòriques siguen més generals, presents en la majoria dels manuals de text, que estiguen clarament delimitades, que corresponguen a un punt específic del temari i valoren més justament un curs introductori d’economia de l’empresa.

L’associació veu necessària la coordinació entre els professors universitaris que redacten les proves i el professorat de secundària. Sabem a més, que el representant de secundaria, no s'ha presentat a les darreres reunions de coordinació. Caldria doncs, una verdadera coordinació que puga solucionar els recurrents problemes de les proves.

* Us demane, doncs, que feu circular aquest document a les reunions de coordinació que tindran lloc el dia 31 d'octubre a Alacant, Castelló i València.

Xavier Tarrasó i Cruz
President d'APACE

Document pdf a lliurar en les reunions de coordinació PAAU


Darrera actualització de divendres, 1 de novembre de 2013 12:32
 

CEAPES lliura la proposta curricular al Congrés dels Diputats i al MEC.

Correu electrònic Imprimeix

A l'hivern passat APACEPV va engegar un grup de treball, que després de diverses reunions va desenvolupar un proposta curricular de la nova matèria "Economia" en quart d'ESO que recull el darrer esborrany de la LOMCE. La proposta va quedar enllestida a la primavera passada. Aquesta va ser integrada amb altres propostes dels diferents grups de treball que s'havien creat en CEAPES. A la fi, es va fer una proposta final on es recollien i es consensuaven les diferents propostes que cada associació havia presentat. L'objectiu de la proposta no es altre que facilitar a les autoritats educatives la postura i suggerències de la nostra especialitat de forma unificada.   Us adjunte'm en aquest article els documents definitius de la proposta final de CEAPES (que també ho és d'APACEPV) on podeu observar la estructura i currículum de les noves assignatures de 3r i 4t d'ESO, així com la comparativa del mapa curricular del batxillerat en les seues diferents etapes legislatives de la LOMCE.

APACEPV, vol agraïr la col·laboració desinteressada de tots aquells que han format part d'aquest grup de treball, ja que sense la seua participació, la proposta final no seria tant representativa dels desitjos del nostre col·lectiu. Moltes gracies a tots/es!!

Valore'm molt positivament que al final els documents que s'han confeccionat amb l'esforç de tots els representants de les associacions que formen part de CEAPES, estiguen a les mans dels diferents representants polítics amb influència per incidir amb la redacció final de la LOMCE i als despatxos del MEC.

* Reproduïm a continuació el darrer post que ha sigut publicat per José Carlos Garrido, company de ADESMUR, a la web de CEAPES, referent a les darreres notícies d'aquest tema.

"Com ja sabem tots, la LOMCE ha sofert modificacions de gran importància en la seva fase de tramitació; concretament amb les esmenes 742 i 743 del grup popular al Congrés dels Diputats. Aquestes esmenes, ja incorporades al text, porten dues conseqüències: fusionen els batxillerats d'Humanitats i Ciències Socials en un només, i el que és més greu, posen les assignatures de Llatí I i II obligatòries en primer i segon independentment que els alumnes siguin d'Humanitats o de Ciències Socials. Aquesta situació creiem que és molt perjudicial per a l'alumnat els interessos del qual es dirigeixen cap a la branca de Ciències Socials i per al nostre col·lectiu en particular.

Davant aquesta situació CEAPES, va elaborar una carta de protesta que va enviar als diputats del Congrés, als Senadors i a tots els mitjans de comunicació d'àmbit nacional i va contactar amb el Comitè espanyol de Matemàtiques (CEMat) per unificar les nostres accions.

Tot això es va concretar en una reunió el passat 7 d'octubre al Congrés dels Diputats amb María Jesús Moro Almaraz, membre de la comissió d'educació del PP i ponent de la LOMCE en el procés de presentació de les esmenes. A aquesta reunió van assistir dos membres de la CEMat, Amelia Pérez Zabaleta com a representant de la CONFEDE, Juan Carlos de Margarida com a president del REDI (antiga OEE, Col·legi d'Economistes) i per part de CEAPES, Silvia Martínez, Andrés Nieto i José Carlos Garrido.

La reunió va transcórrer en un clima molt obert i cordial i els que estàvem allí sortim moderadament optimistes. El principal és que, des del Grup Popular al Congrés, estan d'acord amb que la situació creada amb les esmenes no és acceptable; entenen que el Llatí no ha de ser matèria obligatòria per a un alumne que vagi a cursar estudis com ADE o Economia entre uns altres. Aquesta situació s'ha generat per disfuncions i problemes de comunicació entre el Ministeri d'Educació (MEC) i el Grup Popular però existeix voluntat política de solucionar-la introduint una esmena en la seva tramitació en el Senat. No obstant això no ens poden garantir l'èxit de les negociacions i ens recomanen sol·licitar una reunió en el Ministeri d'Educació al més alt nivell.

Afortunadament i gràcies a les gestions de la CEMat, el dimarts 15 d'octubre ens va a rebre en el MEC la Secretària d'Estat d'Educació, Monserrat Gomendio Kindelan per escoltar les nostres reivindicacions."

Font: CEAPES

Document: Proposta CEAPES, currículum de les noves assignatures a la LOMCE.
Document: Evolució de l'estructura del batxillerat i proposta de CEAPES.

Darrera actualització de dilluns, 21 d'octubre de 2013 12:00
 

L'ensenyament econòmic, avui, es queda una mica més orfe

Correu electrònic Imprimeix

"El temps no és or, el temps és vida", "Clar que hi ha esperança per al futur, el futur sempre estarà ací ", "Som naturalesa. Posar als diners com a bé suprem ens condueix a la catàstrofe", "Hi ha dos tipus d'economistes: els que treballen per a fer més rics als rics i els que treballem per a fer menys pobres als pobres", "El capitalisme és l'abús de poder pel capital" ........ "És un fet que el batxiller o l'alumne d'ensenyament mitjà o preuniversitària ix de les aules coneixent, per exemple, la qual cosa és la *calcopirita, però sense haver rebut la menor informació sobre el que és un banc. A pesar que indubtablement (sense la menor intenció de menysprear a la *calcopirita) és quasi segur que el flamant batxiller haurà de recórrer a algun banc durant la seua vida, sent, en canvi, poc probable que li afecte alguna cosa relacionat amb la *calcopirita...", etc., etc.

Avui, nou d'abril, hem conegut la defunció de José Luis Sampedro Sáez. Economista, professor, escriptor, acadèmic, humanista, ... gran persona, "i genial!".

Ha sigut un intel·lectual profundament compromès amb la societat i molt especialment amb una Economia més solidària i dirigida al servei de la humanitat. Sempre ha sigut defensor i valedor de l'existència de l'aprenentatge econòmic en els estudis universitaris, on va exercir de professor, i també en els preuniversitaris.

Des de APACEPV volem fer un reconeixement públic a la seua persona i obra, i a la incentivació de la llibertat de pensament, que el professor sempre ha divulgat.

Fins sempre, mestre!

D.E.P. José Luis Sanpedro Sáez

Darrera actualització de dimarts, 9 d'abril de 2013 20:13
 

Urgent!! Convocactòria de col·laboradors/es en la confecció del currículum dels estudis econòmics en la LOMCE

Correu electrònic Imprimeix

Estimats companys/es, ja us vam informar de la darrera visita de la direcció d'APACEPV amb la Consellera d'Educació. En aquesta visita el Secretari Autonòmic d'Educació, Rafael Carbonell, va proposar que la nostra associació treballara una proposta per introduir "La iniciativa emprenedora" en primaria com a matèria transversal. APACEPV, per tant, vol engegar una comissió o grup de treball, que desenvolupe i presente a Conselleria una proposta referent al tema esmentat.  

Per altra part, CEAPES en aquests moments, du a terme una iniciativa de desenvolupament dels currículums de les matèries d'Economia que han aparegut al darrer esborrany de la LOMCE. L'objectiu és confeccionar entre totes les associacions que formen CEAPES, la proposta de currículum de les assignatures adients al col·lectiu de professors/es l'especialitat d'Economia, i presentar-la al MEC.

En CEAPES s'han confeccionat diversos grups de treball (prèviament consensuats) per tal de  repartir-se la tasca. APACEPV ha quedat inclòs en el grup de desenvoluparà el currículum de les assignatures de quart d'ESO (assignatura troncal per a l'itinerari del batxillerat, "Economia") i la de primer de batxillertat, troncal de modalitat "Economia".  La nostra associació treballarà els continguts juntament amb tres associacions més; ADESMUR, AADES, EEE (Múrcia, Andalusia i Catalunya)

A hores d'ara la direcció de CEAPES ha establert un calendari de treball ("cronograma"), on primer es confeccionaran els grups de treball en cada associació (fase actual), i posteriorment es consensuaran aquestes propostes amb la resta dels membres del grup de treball nacional. Finalment, i abans de presentar-ho al MEC, s'enviarà el document a la OEE i CONFEDE, per tal de recollir el seu suport.

Els col·laboradors/es treballaran via telemàtica, s'utilitzaran el dropbox o el google drive (a decidir) i les reunions es tindran lloc via online mitjançant hangout o skype (a decidir). S'intentarà demanar al CEFIRE la confecció dels dos grups de treball, amb l'objectiu que la tasca es reconega oficialment.

En definitiva, APACEPV us convoca a formar part de qualsevol dels dos grups de treball i que ho notifiqueu la vostra col·laboració en la següent adreça de correu electrònic; Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la . En l'assumpte especifiqueu; "el vostre nom" + "grup de treball LOMCE", i en el cos del missatge les vostres dades de contacte; e-mail, centre, població on viviu i telèfon, així com la vostra preferència en pertànyer a un grup de treballTermini de notificació; 1 de febrer 2013.

1r grup de treball; Proposta Iniciativa emprenedora en primaria com a matèria transversal.

2n grup de treball: Proposta currículum de l'assignatura troncal d'Economia en 4t ESO i 1r BAT.

Una vegada confeccionat un llistat de col·laboradors/es interessats/ades en for formar part d'algun dels dos grups de treball, es convocarà una reunió presencial entre els mateixos per tal de confeccionar i decidir el funcionament dels grups de treball.

Esperem la vostra col·laboració en aquesta oportunitat per confeccionar una proposta que siga representativa de les demandes del col·lectiu de l'especialitat d'Economia. APACEPV us anima a formar part d'aquesta iniciativa.

Gracies de bestreta!

Darrera actualització de dimarts, 22 de gener de 2013 21:27
 

Intrusisme! - Els nous plans de formació en "iniciativa emprenedora" i "educació financera", generalitzen aquesta formació a tot el professorat i a professionals de l'àmbit privat.

Correu electrònic Imprimeix

Diversos organismes de l'àmbit educatiu, UCLM (Universitat de Castella-la Manxa), Fundació Princep de Girona, y els bancs; BBVA, la Caixa, Banco de Sabadell y Unnim, malauradament i amb les seues actuacions a l'ensenyament secundari, practiquen un intrusisme que afecta directament al col·lectiu de professors d'Economoia. Les dues primeres entitats han dissenyat plans de formació en matèria emprenedora, amb l'objectiu d'habilitar als integrants d'aquests, en la impartició aquestes matèries i dirigits a tot el professorat, sense especificar especialitat o àmbit, i els bancs, han dut a terme un Pla d'educació financera (a Catalunya) amb l'impartició de tallers per part de professionals de l'ambit financer i bancari, es clar, ignorant l'existència del col·lectiu de professors d'Economia que ja hi són presents als centres,  i tot açò, amb la permissivitat i beneplàcit de les autoritats educatives.

APACEPV vol sumarse al suport en la reclamació que la Confederació Estatal d'Associacions de Professors d'Economia en Secundaria (CEAPES), està encapçalant, així com la denuncia que els companys/es de Catalunya (EEE) han dut a terme davant les autoritats educatives.

http://www.ceapes.es/index.php/106-intrusismo-los-nuevos-planes-de-formacion-en-qiniciativa-emprendedoraq-generalizan-esta-formacion-a-todo-el-profesorado

En l'àmbit docent, els professors d'economia, coneixem perfectament el context en el qual ha de moure's l'educació emprenedora en el nostre país i l'educació emprenedora comparada, tenim en ment les recomanacions fetes per diferents organismes internacionals i assumim el repte de formar als futurs joves amb el compromís de generar valor en la nostra joventut i dotar-los de les eines necessàries per a comprendre i aproximar-se a l'experiència emprenedora.

Des de  APACEPV sempre hem reivindicat la necessitat d'una formació econòmica i financera per a tot l'alumnat. Per tant, demanem que els professionals que ja formen part del sistema educatiu, amb experiència i que han demostrat la seua valua per dur a terme una educació financera adient als coneixements i  als diferents nivells educatius, haurien de ser part activa en el procés d'educació financera, i no simples espectadors, ja que si no es tenen en compte, és un evident malbaratement de recursos educatius.

Darrera actualització de divendres, 26 d'abril de 2013 19:35
 

Informe de l'OEE sobre l'ensenyament de l'Economia

Correu electrònic Imprimeix

El Consell General de Col·legis d'Economistes d'Espanya, a través de l'Organització d'Economistes de l'Educació, OEE-CGCEE, ha elaborat un informe amb el qual es pretén cridar l'atenció sobre la necessitat que l'ensenyament de l'economia en l'educació no universitària tinga una major presència.

En aquest informe s'arrepleguen totes les propostes que CEAPES ja va presentar en el seu document sobre la situació de l'especialitat d'Economia davant l'avantprojecte LOMCE i que es va lliurar a Madrid als representants de la OEE en la reunió del 28 de desembre de 2012.

Des de APACEPV agraïm al Consell General d'Economistes el seu suport i implicació en la defensa de la nostra especialitat.

Darrera actualització de diumenge, 10 de març de 2013 21:31
 

Curs al SFP de la UV: "L'economia espanyola en un escenari econòmic mundial sense precedents"

Correu electrònic Imprimeix

Objectiu: L’economia mundial es troba incursa en el procés d’intentar superar la crisi més greu experimentada per la mateixa en els últims tres quarts de segle, la ja denominada Gran Recessió. El curs pretén apropar als assistents la situació en la que els diferents espais econòmics internacionals es troben en aqueix intent de deixar darrer la crisi, així com de resoldre els problemes, globals i locals, estructurals i conjunturals, que van conduir a la mateixa.

Organitza: el Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la Universitat de València i la Comissió de Relacions amb Secundària de la Facultat d´Economia de la Universitat de València.

Preinscripció: Del 3 de desembre de 2012 al 8 de gener de 2013, mitjançant el formulari d’inscripció de la pàgina web http://www.uv.es/sfp/.

Destinataris: Professors d’Economia d’Ensenyament Secundari.

Data de realització: Del 17 de gener al 7 de març de 2013.

Horari: Dijous de 16’00 a 20’00 hores.

Lloc: Aula 2.1 del Centre de Formació i Qualitat “Manuel Sanchis Guarner” (carrer Serpis, 29 de València, Campus de Tarongers).

Duració: 32 hores.

Nombre màxim de participants: 30.

PROGRAMA DEL CURS:

1ª Sessió (dijous 17 de gener de 2013):

"Un mon més enllà d’Europa: dinàmiques distintes, problemàtiques dispars".
Dr. Vicente Pallardó, Professor Titular de Economia Aplicada de la Universitat de València.

2ª Sessió (dijous 24 de gener de 2013):

"La UE: raons de la crisi, situació actual i perspectives de futur".
Dr. Rafael Domenech, Catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València.

3ª Sessió (dijous 31 de gener de 2013):

“L’Economia Espanyola: raons de la crisi, situació actual i perspectives de futur”.
Dr. Aurelio Martínez, Catedràtic de Economia Aplicada de la Universitat de València.

4ª Sessió (dijous 7 de febrer de 2013):

“Profunditzant en les reformes necessàries (I): el sistema bancari”.
Dr. Joaquin Maudos, Catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València.

5ª Sessió (dijous 14 de febrer de 2013):

“Profunditzant en les reformes necessàries (II): mercat laboral”.
Dr. Silviano Esteve, Professor Titular d’Economia Aplicada de la Universitat de València.

6ª Sessió (dijous 21 de febrer de 2013):

“Profunditzant en les reformes necessàries (III): el problema energètic”.
Dr. Mª Dolores Furió, Professora d’Economia Financera i Actuarial de la Universitat de València.

7ª Sessió (dijous 28 de febrer de 2013):

“Profunditzant en les reformes necessàries (IV): el repte de la competitivitat internacional”.
Dr. Francisco Requena, Professor Titular d’Economia Aplicada de la Universitat de València.

8ª Sessió (dijous 7 de març de 2013):

“Els nous reptes per a les polítiques macroeconòmiques”.
Dr. Javier Andrés, Catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València.

BIBLIOGRAFIA: Per al seguiment i preparació d’aquest curs, els professors podran proposar en les seues respectives sessions, les lectures bàsiques i complementàries segons els temes abordats. Els materials estaran a disposició dels alumnes en Aula Virtual.

Darrera actualització de dimarts, 22 de gener de 2013 21:27
 


Pàgina 6 de 7

Accés

Enquesta

Quin tipus de software de gestió t'agradaria utilitzar a l'aula? Estas d'acord que s'ha de canviar de software de pagament a sofrware lliure?
 

¿Qui està "on-line"?

Tenim 101 visitants en línia

Interessants

Bàner
Bàner
Vikipedia
Vikipèdia és la encilopèdia lliure, en català, que tots podeu consultar.
Traductor català - castellà
Traductor web gratuït de softcala: català/valencià - castellà/espanyol.
YouTube
Youtube, és un lloc web que us permet carregar, mirar i compartir vídeos.
Bàner

Entitats col·laboradores

Bàner

Notícies flash