apacepv.org

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Home

Bombolla d'Autònoms

Correu electrònic Imprimeix PDF

Observant el paisatge urbà de València -i de moltes altres ciutats- veiem com obrin molts negocis d’autònoms, i com poc després molts d’aquests tanquen. És evident que si s’obri una cafeteria, o un restaurant o una perruqueria enfront o prop d’altres no es serviran, respectivament, més cafès, més menús o s’anirà més voltes a les perruqueries. El factor subjacent és una crisi que ha tancat les portes del mercat laboral convertint a la força en autònoms o emprenedors a molta gent. L’alta mortalitat de molts negocis respon a l’estancament del consum i a la intensa competència, també a factors com l’auge del comerç online i les estratègies comercials de les grans empreses de consum.

En particular, per als treballadors d’edat avançada víctimes d’acomiadaments o d’expedients de regulació d’ocupació (ERO), ja que veuen difícil tornar a treballar per compte d'altre, l'emprenedoria és una alternativa, també és un motiu (i a voltes únic) la necessitat de completar les quotes per a cobrar la pensió.

Els experts en el tema alerten de la necessitat d'estar capacitat per a intentar desenvolupar un negoci. Cal fer-ho amb un projecte consistent, diferenciat i amb certes habilitats. Tocant els peus a terra, tota la gent no potser emprenedora, ni menys en un mercat que s’estreny.

Conscients d’aquest problema, administracions amb recursos com la Diputació Foral de Navarra i l’Ajuntament de Barcelona- ofereixen -aconseguint un índex alt d’èxit- des de fa uns anys mitjans per als que emprenen. Hi trobem els autònoms  acompanyats per professionals que coneixen el tema, des de la idea fins més avant del començament. En el cas estrictament nostre, el problema del finançament autonòmic valencià -a l’igual que altres  necessitats públiques- impossibilita de partida que es puga intentar fer una cosa similar. Una altra cosa és: si la Generalitat disposara de recursos ¿què podem esperar dels qui de part a part administren tan mal?

Un  aspecte important del tema és que a Espanya un autònom està obligat a pagar una quota mensual de 260 euros, al que cal sumar les declaracions trimestrals d’IVA i IRPF, aquest ha d'assumir l’anterior si factura simplement el doble d’aquesta quota. En aquest sentit, la revista Forbes va publicar un rànquing que evidenciava que el que paguen a l’administració espanyola els autònoms és molt en comparació amb altres europeus. A França i a Itàlia la quantitat a pagar depén del nivell de facturació, i al Regne Unit la quota anual és més o menys la tercera part d’ací. És raonable suposar que els treballadors per compte propi no eludirien pagar si els impostos no representaren sovint més de la meitat del que guanya al mes. Segons especialistes en aquesta fiscalitat, un pas seria oferir bonificacions per als autònoms que facturen poc. Així mateix, convindria permetre que un autònom es done d'alta de forma temporal i pagant part del mes si només treballa uns pocs dies; en els contractes laborals només es cotitza els dies que treballen.

Frívolament, el govern popular anima la gent a convertir-se en autònoms passant per alt  les dificultats que comporten aquests processos i entenent l'autoocupació com la solució a l'atur. El que haurien d’haver fet i han estat incapaços de fer és una política cap a la innovació, l’expansió i la creació de treball en la indústria. Açò és el motor que sosté les activitats econòmiques.

Adrià Girbés
Article publicat a Levante-EMV  3/5/2015

Darrera actualització de dissabte, 9 de maig de 2015 10:57  

Entitats col·laboradores

Bàner

Notícies flash