apacepv.org

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Home Economia Noticies Dilluns 11 de novembre - Roda de premsa conjunta CEAPES, CEMat, Conferència de Degans d'Economia y Matemàtiques, REDI, FESPM, CDM, RSME, SCM, SEIO, SEIEM y SEMA

Dilluns 11 de novembre - Roda de premsa conjunta CEAPES, CEMat, Conferència de Degans d'Economia y Matemàtiques, REDI, FESPM, CDM, RSME, SCM, SEIO, SEIEM y SEMA

Correu electrònic Imprimeix PDF

Les societats científiques i d'economia, les associacions de professors així com les Conferències de Degans de Matemàtiques i d'Econòmiques sotasignades us conviden a una roda de premsa sobre el tema:

"Les Matemàtiques en el Batxillerat de Ciències Socials i Humanitats segons la *LOMCE: un pas enrere inexplicable que dificulta la formació matemàtica dels futurs professionals"

Día: 11 de novembre de 2013
Hora: 11:30 del matí
Lloc: Biblioteca Històrica de la UCM “Marquès de Valdecilla”, C/ Noviciado, 3. Metro: Sant Bernardo

Intervindran:

- Raquel Mallavibarrena Martínez de Castro, presidenta de la Comissió d'Educació del Comitè Español de Matemàtiques (CEMat).
- Representant de la Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques (FESPM).
- Carles Batle García, de la Associació d’Ensenyants d’Economia i Empresa, i de la Confederació Estatal d'Associacions de professors d'Economia en Secundària, CEAPES.
- Representant de la Conferència de Degans d'Economia i Empresa, CONFEDE
- Juan Carlos de Margarida Sanz, Registre d'economistes docents i investigadors, REDI

Comunicat conjunt

La importància de la formació matemàtica en el Batxillerat dels estudiants que aniran després a titulacions universitàries de l'àmbit de les Ciències Socials, especialment les d'Economia i Empresa i també unes altres de gran importància com a Magisteri.

El text de la LOMCE que es va presentar al Congrés dels Diputats anava en línia amb aquest plantejament en proposar una única modalitat de Batxillerat de Ciències Socials i Humanitats en la qual les Matemàtiques eren una assignatura troncal. La tramitació al Congrés dels Diputats va incloure unes esmenes (les 741, 742, 743) presentades pel Grup Parlamentari Popular amb importants conseqüències:

  1. S'unifiquen les modalitats de Batxillerat d'Humanitats i Ciències Socials.
  2. El Llatí I i Llatí II, troncals en el Batxillerat d'Humanitats apareixen ara com a troncals per a tots els estudiants d'aquesta nova modalitat de Batxillerat.
  3. Les Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials, ara matèria troncal en el Batxillerat de Ciències Socials, amb la nova norma, queda com a matèria optativa integrada en un grup del que els estudiants han de triar almenys dos.

En tenir coneixement d'aquests canvis i que la llei estava en el Senat per a la seva revisió en aquesta càmera, vam tenir diverses trobades amb diputats i senadors del Grup Parlamentari Popular i també amb responsables educatius del Ministeri d'Educació per transmetre'ls nostra preocupació i la nostra proposta que s'exposa a continuació:

  1. Pel seu caràcter formatiu i instrumental, i la seva presència cada vegada major en àmbits professionals, les matemàtiques tenen importància cabdal en la preparació que el Batxillerat ofereix als estudiants que van a estudiar posteriorment les titulacions citades. Per ells demanem que es torni a l'esborrany que va sortir aprovat en el Consell de Ministres en el mes de maig, al nostre judici més d'acord amb aquest plantejament.
  2. Si per altres motius es prefereix unificar els Batxillerats d'Humanitats i Ciències Socials, aquesta unificació ha de respectar els criteris que guiaven als batxillerats abans separats i que es volen unir i per tant demanem que als alumnes d'aquest nou Batxillerat se'ls doni la possibilitat de triar, en una doble via dins de les matèries troncals, entre Llatí i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials, d'aquesta manera els estudiants es prepararan millor per a les titulacions a les quals van a anar després doncs cursaran les matèries més indicades per a això.

Les nostres converses amb diferents parlamentaris del Grup Popular ens van fer albergar esperances que en el Senat s'anava a introduir una esmena en la línia del punt 2 anterior, i això no s'ha produït, solament s'ha presentat una esmena per part del grup mixt (Fòrum Astúries), la qual recull la nostra proposta. D'altra banda, mai se'ns va donar una raó clara de per què s'havien introduït els canvis en la tramitació al Congrés. El termini d'esmenes en el Senat va acabar el 31 d'octubre i no hi ha cap esmena del Grup Popular sobre el tema. Amb aquest comunicat volem insistir, i finalitzem així amb aquest paràgraf en majúscules:

DEMANEM Al GRUP POPULAR EN EL SENAT QUE BUSQUI LA FORMA LEGAL PERQUÈ ABANS DE LA VOTACIÓ EN EL PLE DEL 20 DE NOVEMBRE PUGUI APROVAR-SE UNA ESMENA QUE GARANTEIXI EL PUNT 1 O EL PUNT 2 DE LA NOSTRA PROPOSTA

Signants del comunicat per ordre alfabètic:

Confederació Estatal d'Associacions de Professors d'Economia en Secundària, CEAPES
Conferència de Degans d'Economia i Empresa, CONFEDE
Conferència de Degans i Directors de Matemàtiques, CDM
Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques, FESPM
Reial Societat Matemàtica Espanyola, RSME
Registre d'Economistes Docents i Investigadors, REDI
*Societat Catalana donis *Matemàtiques, SCM
Societat Espanyola d'Estadística i Recerca Operativa, SEIO
Societat Espanyola de Recerca en Educació Matemàtica, SEIEM
Societat Espanyola de Matemàtica Aplicada, SEMA

Des de CEAPES subscrivim el comunicat basant-nos en les següents raons:

1ª) En el comunicat no es defensa exclusivament l'obligatorietat de les matemàtiques en detriment del Llatí, sinó que estableix una igualtat de rang entre les dues. I com tantes vegades hem expressat des de CEAPES entenem que ambdues matèries han d'estar en la mateixa línia.

2ª) Actualment i sent pràctics, la proposta en la qual s'estableixin com a troncals Llatí/Matemàtiques està en la línia del que proposen els de Estudis Clàssics, CEMAT, i CEAPES, també respon a la demanda per part de la CONFEDE de reforçar els coneixements dels alumnes en matemàtiques en aquesta modalitat de batxillerat. Han estat moltes les ocasions en què els Degans han manifestat la seva preocupació per aquesta deficiència. Preocupació que des de CEAPES i APACEPV sempre hem compartit.

3ª) No es tracta d'enfrontaments amb els companys d'Estudis Clàssics en el sentit que encara admetent la unificació de les dues modalitats en una, solament es demana que no s'obligui als estudiants a tot sinó a matèries que siguin imprescindibles i concordes amb la seva formació posterior en el camp de les Humanitats i de les Ciències Socials.

En els mitjans:

* Article en el Periòdic El Mundo
* Vídeo informatius de la Sexta


Petició en "change.org"

ALS GRUPS PARLAMENTARIS EN EL SENAT: DEMANA Al SENAT QUE MODIFIQUI LA *LOMCE PER MILLORAR LA FORMACIÓ MATEMÀTICA DELS FUTURS PROFESSIONALS DE LES CIÈNCIES SOCIALS

Us demanem la vostra col·laboració per recolzar aquesta petició i difondre-la. La rapidesa és clau. El dimarts es reuneix la Comissió del Senat per a l'últim estudi de les ponències i el 20 o 21 es vota en el ple. Tot el que no s'aconsegueixi en aquest termini és ja irreversible, ja no queda marge de maniobra cap.

Gracies de bestreta.

Font: CEAPES

Darrera actualització de divendres, 22 de novembre de 2013 14:19  

Entitats col·laboradores

Bàner

Notícies flash

Esperando Contenido Widget ...