apacepv.org

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Home Economia Noticies
APACEPV - Economia - Noticies

Conferència "Principals conclusions per a Espanya - PISA Finances per a la vida"

Correu electrònic Imprimeix PDF

Conferència: "Principals conclusions per a Espanya del Programa de l'OCDE - PISA Finances per a la vida"

Aquesta conferència tindra lloc el divendres 31 d'octubre, a les 12h, en el Saló de Graus de la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de València,, a propòsit del "Dia Mundial de l'Estalvi". Aquesta conferència va a tractar sobre els resultats sobre Educació Financera de l'últim informe PISA 2012. Al final de l'article us adjuntem el cartell anunciador.

Ve a impartir la conferència el director de l'Institut Nacional d'Avaluació Educativa del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, D. Ismael Sanz Labrador. Des d'aquest institut es duen a terme els estudis sobre el sistema educatiu espanyol, i van ser els que van organitzar al juliol unes Jornades sobre aquest tema, "PISA; Finances per a la vida”, per presentar oficialment els resultats sobre competències en Educació Financera dels joves. Modera la conferència la Dra. Mariluz Marco Aledo, professora titular d'Economia Aplicada de la UV i Coordinadora de la Comissió de Cooperació amb Secundaria.

Creiem que és de gran interès pels professors/es d'Economia. Per tant, APACEPV us recomana la assitència a la mateixa.

Document: Cartell anunciador

Font: Universitat de València

Darrera actualització de dilluns, 26 de gener de 2015 11:01
 

Curs al SFP de la UV: "Pensant en el futur"

Correu electrònic Imprimeix PDF

Objectiu: Després d'una recuperació econòmica lenta i feble, ja inqüestionable en alguns espais econòmics, més dubitativa en uns altres, una sèrie de reptes addicionals, alguns pre-existents, altres generats o accentuats per la pròpia crisi econòmica, apareixen en el futur de les economies, mundial, europea i espanyola. El present curs pretén, a partir del coneixement de la situació actual, oferir una perspectiva detallada sobre alguns d'aquests reptes, així com plantejar alternatives sobre la forma més adequada d'afrontar-los.

Organitza: Servei de Formació Permanent de la Universitat de València i Comissió de Cooperació amb Secundària de la Facultat d ́Economia de la Universitat de València.

Preinscripció: Des del dia 8 fins al 14 de gener romandrà obert el termini d'inscripció mitjançant el formulari d’inscripció de la pàgina web SFPIE al curs de formació "Pensant en el futur" adreçat al professorat d'Economia d'Ensenyament de Secundària i Batxillerat.

Destinataris: Professors d’Economia d’Ensenyament Secundari.

Data de realització: Del 23 de gener al 6 de març de 2014.

Horari: Dijous de 16’00 a 20’00 hores.

Lloc: Aula del Servei de Formacio Permanent (enfront del número 60 del carrer Serpis, al Campus de Tarongers).

Duració: 28 hores.

Nombre màxim de participants: 35.

Coordinació del curs: Dra. Mariluz Marco, professora del Departament d'Estructura Econòmica i Coordinadora de la Comissió de Cooperació amb Secundària de la Facultat d'Economia de la UV i Dr. Vicente Pallardo, Professor del Departament d'Estructura Econòmica de la UV i investigador de l'IEI.

PROGRAMA DEL CURS:

1a Sessió (dijous 23 de gener de 2014):

-“Introducció: Estat de l'Economia Mundial”, Dr. Vicente Pallardó, Dep. Estructura Econòmica de la UV i Investigador de l'IEI.
-“La importància de les institucions per al desenvolupament econòmic”, Dr. Alfonso Díez, Dep. Anàlisi Econòmica, Àrea Historia Econòmica, de la UV.

2a Sessió (dijous 30 de gener de 2014):

-“La problemàtica de les pensions: Panoràmica global”, Dr. Enrique Devesa, Dep. Economia Financera i Actuarial de la UV. Comissió d'Experts del Ministeri de Treball.
-“La problemàtica de les pensions: el cas espanyol”, Dr. Enrique Devesa, Dep. Economia Financera i Actuarial de la UV. Comissió d'Experts del Ministeri de Treball.

3a Sessió (dijous 6 de febrer de 2014):

-“Cap a un sistema bancari sòlid i eficient”, Dr. Ximo Maudos, Dep. Anàlisi Econòmica de la UV i Investigador de l'IVIE.
-“Una Nova Europa?: Unió Bancària i Unió Fiscal”, Dr. Rafael Domenech, Dep. Anàlisi Econòmica de la UV i Cap d'Àrea, del Servei
d'Estudis del BBVA.

4a Sessió (dijous 13 de febrer de 2014):

-“Demografia i immigració”,
- “Camí d'un mercat laboral eficient?”, Dr. Silviano Esteve. Dep.Estructura Econòmica de la UV.

5a Sessió (dijous 20 de febrer de 2014):

-“La innovació com a eix de l'èxit empresarial”, Dra. Pilar Beneyto, Dep. Anàlisi Econòmica de la UV.
-“La logística i la revolució en els transports, eixos de la competitivitat global”, Dr. Leandro García, Dep. Estructura Econòmica de la UV i Director de l'IEI.

6a Sessió (dijous 27 de febrer de 2014):
-“Quin model de competitivitat per a Espanya?”, Dr. Javier Ferri, Dep. Anàlisi Econòmica de la UV.
- “El dilema de l'educació universitària a Occident: Beneficis individuals i socials”, Dr. Jose Manuel Pastor, Dep. Anàlisi Econòmica de la UV i Investigador de l'IVIE.

7a Sessió (dijous 6 de març de 2014):

-“Canvis estructurals crítics en l'economia mundial”, Dr. Vicente Pallardó, Dep. Estructura Econòmica de la UV i Investigador de l'IEI.
-“La creixent disparitat en la distribució de la renda i el repte de la pobresa”, Dr. Aurelio Martínez, Dep. Estructura Econòmica de la UV i Investigador de l'IEI.

BIBLIOGRAFIA: Per al seguiment i preparació d’aquest curs, els professors podran proposar en les seues respectives sessions, les lectures bàsiques i complementàries segons els temes abordats. Els materials estaran a disposició dels alumnes en Aula Virtual.

Darrera actualització de dissabte, 11 de gener de 2014 19:48
 

Dilluns 11 de novembre - Roda de premsa conjunta CEAPES, CEMat, Conferència de Degans d'Economia y Matemàtiques, REDI, FESPM, CDM, RSME, SCM, SEIO, SEIEM y SEMA

Correu electrònic Imprimeix PDF

Les societats científiques i d'economia, les associacions de professors així com les Conferències de Degans de Matemàtiques i d'Econòmiques sotasignades us conviden a una roda de premsa sobre el tema:

"Les Matemàtiques en el Batxillerat de Ciències Socials i Humanitats segons la *LOMCE: un pas enrere inexplicable que dificulta la formació matemàtica dels futurs professionals"

Día: 11 de novembre de 2013
Hora: 11:30 del matí
Lloc: Biblioteca Històrica de la UCM “Marquès de Valdecilla”, C/ Noviciado, 3. Metro: Sant Bernardo

Intervindran:

- Raquel Mallavibarrena Martínez de Castro, presidenta de la Comissió d'Educació del Comitè Español de Matemàtiques (CEMat).
- Representant de la Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques (FESPM).
- Carles Batle García, de la Associació d’Ensenyants d’Economia i Empresa, i de la Confederació Estatal d'Associacions de professors d'Economia en Secundària, CEAPES.
- Representant de la Conferència de Degans d'Economia i Empresa, CONFEDE
- Juan Carlos de Margarida Sanz, Registre d'economistes docents i investigadors, REDI

Comunicat conjunt

La importància de la formació matemàtica en el Batxillerat dels estudiants que aniran després a titulacions universitàries de l'àmbit de les Ciències Socials, especialment les d'Economia i Empresa i també unes altres de gran importància com a Magisteri.

El text de la LOMCE que es va presentar al Congrés dels Diputats anava en línia amb aquest plantejament en proposar una única modalitat de Batxillerat de Ciències Socials i Humanitats en la qual les Matemàtiques eren una assignatura troncal. La tramitació al Congrés dels Diputats va incloure unes esmenes (les 741, 742, 743) presentades pel Grup Parlamentari Popular amb importants conseqüències:

  1. S'unifiquen les modalitats de Batxillerat d'Humanitats i Ciències Socials.
  2. El Llatí I i Llatí II, troncals en el Batxillerat d'Humanitats apareixen ara com a troncals per a tots els estudiants d'aquesta nova modalitat de Batxillerat.
  3. Les Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials, ara matèria troncal en el Batxillerat de Ciències Socials, amb la nova norma, queda com a matèria optativa integrada en un grup del que els estudiants han de triar almenys dos.

En tenir coneixement d'aquests canvis i que la llei estava en el Senat per a la seva revisió en aquesta càmera, vam tenir diverses trobades amb diputats i senadors del Grup Parlamentari Popular i també amb responsables educatius del Ministeri d'Educació per transmetre'ls nostra preocupació i la nostra proposta que s'exposa a continuació:

  1. Pel seu caràcter formatiu i instrumental, i la seva presència cada vegada major en àmbits professionals, les matemàtiques tenen importància cabdal en la preparació que el Batxillerat ofereix als estudiants que van a estudiar posteriorment les titulacions citades. Per ells demanem que es torni a l'esborrany que va sortir aprovat en el Consell de Ministres en el mes de maig, al nostre judici més d'acord amb aquest plantejament.
  2. Si per altres motius es prefereix unificar els Batxillerats d'Humanitats i Ciències Socials, aquesta unificació ha de respectar els criteris que guiaven als batxillerats abans separats i que es volen unir i per tant demanem que als alumnes d'aquest nou Batxillerat se'ls doni la possibilitat de triar, en una doble via dins de les matèries troncals, entre Llatí i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials, d'aquesta manera els estudiants es prepararan millor per a les titulacions a les quals van a anar després doncs cursaran les matèries més indicades per a això.

Les nostres converses amb diferents parlamentaris del Grup Popular ens van fer albergar esperances que en el Senat s'anava a introduir una esmena en la línia del punt 2 anterior, i això no s'ha produït, solament s'ha presentat una esmena per part del grup mixt (Fòrum Astúries), la qual recull la nostra proposta. D'altra banda, mai se'ns va donar una raó clara de per què s'havien introduït els canvis en la tramitació al Congrés. El termini d'esmenes en el Senat va acabar el 31 d'octubre i no hi ha cap esmena del Grup Popular sobre el tema. Amb aquest comunicat volem insistir, i finalitzem així amb aquest paràgraf en majúscules:

DEMANEM Al GRUP POPULAR EN EL SENAT QUE BUSQUI LA FORMA LEGAL PERQUÈ ABANS DE LA VOTACIÓ EN EL PLE DEL 20 DE NOVEMBRE PUGUI APROVAR-SE UNA ESMENA QUE GARANTEIXI EL PUNT 1 O EL PUNT 2 DE LA NOSTRA PROPOSTA

Signants del comunicat per ordre alfabètic:

Confederació Estatal d'Associacions de Professors d'Economia en Secundària, CEAPES
Conferència de Degans d'Economia i Empresa, CONFEDE
Conferència de Degans i Directors de Matemàtiques, CDM
Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques, FESPM
Reial Societat Matemàtica Espanyola, RSME
Registre d'Economistes Docents i Investigadors, REDI
*Societat Catalana donis *Matemàtiques, SCM
Societat Espanyola d'Estadística i Recerca Operativa, SEIO
Societat Espanyola de Recerca en Educació Matemàtica, SEIEM
Societat Espanyola de Matemàtica Aplicada, SEMA

Des de CEAPES subscrivim el comunicat basant-nos en les següents raons:

1ª) En el comunicat no es defensa exclusivament l'obligatorietat de les matemàtiques en detriment del Llatí, sinó que estableix una igualtat de rang entre les dues. I com tantes vegades hem expressat des de CEAPES entenem que ambdues matèries han d'estar en la mateixa línia.

2ª) Actualment i sent pràctics, la proposta en la qual s'estableixin com a troncals Llatí/Matemàtiques està en la línia del que proposen els de Estudis Clàssics, CEMAT, i CEAPES, també respon a la demanda per part de la CONFEDE de reforçar els coneixements dels alumnes en matemàtiques en aquesta modalitat de batxillerat. Han estat moltes les ocasions en què els Degans han manifestat la seva preocupació per aquesta deficiència. Preocupació que des de CEAPES i APACEPV sempre hem compartit.

3ª) No es tracta d'enfrontaments amb els companys d'Estudis Clàssics en el sentit que encara admetent la unificació de les dues modalitats en una, solament es demana que no s'obligui als estudiants a tot sinó a matèries que siguin imprescindibles i concordes amb la seva formació posterior en el camp de les Humanitats i de les Ciències Socials.

En els mitjans:

* Article en el Periòdic El Mundo
* Vídeo informatius de la Sexta


Petició en "change.org"

ALS GRUPS PARLAMENTARIS EN EL SENAT: DEMANA Al SENAT QUE MODIFIQUI LA *LOMCE PER MILLORAR LA FORMACIÓ MATEMÀTICA DELS FUTURS PROFESSIONALS DE LES CIÈNCIES SOCIALS

Us demanem la vostra col·laboració per recolzar aquesta petició i difondre-la. La rapidesa és clau. El dimarts es reuneix la Comissió del Senat per a l'últim estudi de les ponències i el 20 o 21 es vota en el ple. Tot el que no s'aconsegueixi en aquest termini és ja irreversible, ja no queda marge de maniobra cap.

Gracies de bestreta.

Font: CEAPES

Darrera actualització de divendres, 22 de novembre de 2013 14:19
 

CEAPES es reuneix amb el MEC i nova esmena en el Senat

Correu electrònic Imprimeix PDF

El Dimarts 15 d'octubre va tenir la reunió en el Ministeri d'Educació i Cultura (MEC). A la mateixa van acudir Raquel Mallavibarrena com a presidenta de la comissió d'educació de la CEMat, Serapio García com a president de la Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques (FESPM), Ana María López García com a presidenta de la Conferència Espanyola de Degans d'Economia i Empresa (CONFEDE) i José Carlos Garrido representant a CEAPES. Per part del Ministeri d'Educació van assistir Tomás Fraile, Cap de Gabinet de la Secretària d'Estat d'Educació; Alfonso González Hermoso de Mendoza, Director General d'Avaluació i Cooperació Territorial; Mª José Fabre, Sotsdirectora General d'Ordenació Educativa i un tècnic encarregat del disseny de la LOMCE. El MEC li va concedir importància a aquesta reunió ja que per sobre d'aquests càrrecs només està la Secretària d'Estat, que excuso la seva presència per estar en un acte de la casa real, i el Ministre *Wert.

Des del Ministeri es van limitar a escoltar les nostres queixes i les nostres propostes adduint que la seva labor en el desenvolupament de la LOMCE ja havia conclòs i que ara era responsabilitat dels diputats i senadors. Es comprometien a transmetre tot el que s'ha dit en la reunió però en cap moment es van posicionar sobre la conveniència o no de posar dos anys de Llatí obligatori a tots els alumnes d'Humanitats i Ciències Socials. En aquest sentit la reunió va transcórrer en un ambient cordial però va resultar molt decebedora. També aprofitem per lliurar-los un "pdf" amb els nous currículums de les assignatures de l'ESO que, com sabeu, hem estat desenvolupant totes les associacions des de fa uns mesos. Les van acollir amb sorpresa i agraïment però ens van advertir que pretenen donar un gir en la concepció dels currículums i que no estaven segurs si el nostre treball entraria en aquests nous estàndards.

Acabada la reunió, decidim aprofitar que estàvem molt prop del Congrés dels Diputats per tornar a entrevistar-nos amb Mª Jesús Moro Almaraz malgrat que no teníem cita prèvia. Afortunadament ens va rebre molt amablement i va incidir en tot el que ens havia dit en la reunió anterior. Va quedar clara la diferència de criteris entre el grup popular al Congrés i el MEC i ens va assegurar que des del seu grup defensarien la nostra postura a través d'una esmena que anaven a elaborar. En aquesta esmena es mantindria un només Batxillerat però l'alumne tria entre Matemàtiques aplicades o Llatí com a assignatura principal i després dues assignatures d'un grup entre les quals està Economia. És una situació molt semblada a la qual hi havia abans de les esmenes i coincideix amb una de les dues propostes que CEAPES havia presentat al MEC. També ens promet facilitar-nos una reunió amb el portaveu d'educació en el Senat, Luis Peral Guerra, encara que ens assenyala que el grup popular al Congrés i Senat estan en perfecta sintonia.

Dos dies més tard, Raquel Mallavibarrena va parlar per telèfon amb Luis Peral i aquest li va dir que la reunió no era necessària ja que des del Senat estaven elaborant l'esmena i preparant la seva tramitació. La setmana que ve Luis Peral presentarà aquesta esmena i unes altres al MEC para la seva consideració i el divendres 25 es votaran en el Senat. Tot dependrà per tant d'aquesta reunió amb el MEC.

Des de CEAPES agraïm sincerament la invitació de la CEMat per poder assistir a aquestes reunions i poder expressar la nostra disconformitat amb les esmenes; desitgem que aquesta col·laboració es mantingui i consolidi en el futur. D'igual forma agraïm el suport de la CONFEDE i del REDI a l'hora de defensar les nostres posicions.

Font: CEAPES


Darrera actualització de dilluns, 4 de novembre de 2013 17:40
 

El representant de secundaria no acudeix a les darreres reunions de coordinació de les PAAU

Correu electrònic Imprimeix PDF

L’Associació de Professors d’Economia, Comerç i Administració (APACE), vol mostrar el seu malestar per la mala representació i gestió del membre de secundaria en la coordinacío de l’assignatura  d’Economia a les proves d’accés a la universitat.

Al larg dels últims anys, sempre ens trobem als diferents examen de les PAU amb preguntes de difícil resposta, amb un enfocament molt qüestionable i amb les quals els alumnes tenen una gran dificultat d’entendre i de contestar amb claredat.

Aquesta situació es repeteix convocatòria rere convocatòria, i any rere any. Com exemples, i mai per exclusivitat, critiquem preguntes d’aquest estil:
1.- “La rendibilitat econòmica de l’empresa sempre millorarà amb un increment de les vendes, encara que això siga necessari rebaixar el preu de venda dels productes. (juny 2013)”.
2.- “Proposeu tres alternatives per a incrementar la productivitat d’una empresa, sense que varie la jornada laboral o el nombre de treballadors. (juliol 2013)”. 
3.- “És obligatòria la memòria dels comptes anuals? (…) (juny 2013)”
4.- “Què és reclutar personal. Identifique dues fonts externes (juny 2013)”, “Expliqueu què s’enten per ruptura d’estoc en un magatzem (…) (setembre 2012)”

Aquestes són preguntes que requereixen un domini de la matèria, que no tenim temps a treballar en secundaria, són preguntes més adients a l'àmbit universitari. No podem entendre que en una part teòrica que abasta tot el temari, es realitzen preguntes completament específiques, que es contesten en apenes dos línees.

En cap moment volem expressar que les preguntes que estiguen fora del temari. I per tant, en cap moment demanem que els exàmens siguen més fàcils. Allò que demanem es que les preguntes teòriques siguen més generals, presents en la majoria dels manuals de text, que estiguen clarament delimitades, que corresponguen a un punt específic del temari i valoren més justament un curs introductori d’economia de l’empresa.

L’associació veu necessària la coordinació entre els professors universitaris que redacten les proves i el professorat de secundària. Sabem a més, que el representant de secundaria, no s'ha presentat a les darreres reunions de coordinació. Caldria doncs, una verdadera coordinació que puga solucionar els recurrents problemes de les proves.

* Us demane, doncs, que feu circular aquest document a les reunions de coordinació que tindran lloc el dia 31 d'octubre a Alacant, Castelló i València.

Xavier Tarrasó i Cruz
President d'APACE

Document pdf a lliurar en les reunions de coordinació PAAU


Darrera actualització de divendres, 1 de novembre de 2013 12:32
 


Pàgina 3 de 7

Entitats col·laboradores

Bàner

Notícies flash